Yazan: Sezin Çelikkanat Mısırlı
Genelde yılsonu-yılbaşı dönemlerinde bazı yeni kararlar alır, planlar yaparız; hayatımızda değiştirmek istediğimiz noktalara karar verir ama her nedense bu planların büyük bir kısmını bir türlü hayata geçir(e)meyiz. Bunun başlıca nedeni değişimi istemek ancak bunun için gerekli olan davranış değişimlerine hayatımızda yer ver(e)memektir. Değişim; alışkanlıkları bırakmak, güvenli bilindik ortamdan çıkmak yani bilinmezliğe doğru bir yolculuk anlamına gelir. Haliyle de bazılarımız için sancı demektir. Güven, en temel insanî ihtiyaçtır ama değişim, insanların güvenlik duygularını bir bakıma tehdit eder. İnsanlar için; yeni bir şey denemek, bir şeyi farklı şekilde düşünmek ve yapmak bazen bir risk almak anlamına gelebilir ki bu da her zaman çok da kolay değildir. Çünkü insanoğlu, yeni olandan, bilinmeyenden, belirsizlikten, denemekten ve denediğinde yanılmaktan, başarısız olmaktan korkma eğilimindedir. Alışkanlıkları değiştirmek zordur çünkü alışkanlıklar, rutinler ve bilinen şeyler, insana güvenlik ve konfor duygusu verir.
Diğer taraftan, yaşamın farklı evrelerinin, farklı öncelikleri ve ihtiyaçları olacaktır. Değişim, insanın kendisine verdiği emeğin ve gelişiminin göstergesidir. Var olan bir şeyi, bir uygulamayı, bir yapıyı ya da bir sistemi daha önce olduğundan farklı bir hale dönüştürmektir. Değişim, farklılaşmadır; yeni yollar, yeni çözümler, yeni baş etme mekanizmaları aramaktır.
Değişim; esneklik ve yaratıcılık gerektirir. Küçük adımlarla, belirli bir sistem çerçevesinde, planlı ve kontrollü bir değişim, gelişimin temelini oluşturur. Kurumsal ya da toplumsal değişimin yolu bireysel değişimden ve kişisel gelişimden geçer. Değişim sürecinin yönü de anlamlı bir dinamiktir; değişimin içten dışa, bireyden topluma gerçekleşmesi daha sağlıklı bir alt yapı teşkil eder.
Değişimin 5 temel prensibi olduğunu düşünebiliriz:
- Değişmeyi istemek ve değişebileceğinize inanmak,
- Kişinin değişim sürecine aktif rolü ve katılımı,
- Hızlı bir değişimdense küçük adımlarla başlamayı planlamak, böylelikle göz korkusunun da önüne geçilmesi,
- Denemeye devam etmek, tekrar tekrar denemek, inancı ve motivasyonu korumak,
- Uygulanabilir hedefler belirlemek, bunları somuta indirgemek, süreci ara ara değerlendirmek ve geribildirimlerle desteklemek.
Yazının devamı Asonans 16.sayısında
Dergimizi edinmek için: https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=29025630